recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

intervju

17. 1. 2012  Biohazard – Samo najmočnejši preživijo! 
''Biohazard nikoli nismo ničesar počeli zaradi denarja. Zato je pomembno, da je naša integriteta nedotaknjena in da smo ponosni nase, zaradi česar ponoči lahko mirno spimo.'' (Billy Graziadei)

Vem, kliše. Samo najmočnejši preživijo. Kako tipično za HC ali pa za NYHC-bend. Ampak tudi v slučaju Biohazard ta rek več kot drži. Pa ne samo zaradi tega, ker je bil tako dobro uporabljen kot uvodni verz v pesmi Survival Of The Fittest, ki je med drugim odlično prikazala, od kod Biohazard sploh prihajajo.

Od prve plate pa vse do vmesnega razpada so Biohazard s svojo vizijo crossoverja med HC-jem, metalom, rapom in še čim vedno kljubovali trendom in vsem, ki so se v upanju, da bodo obstali, vedno prilagajali drugim. ''Music is for you and me … not the fuckin' industry …'' pojejo v pesmi Bussiness (Urban Discipline, 1992). S prvimi tremi ploščami (Biohazard, Urban Discipline, State Of The World Address) so Biohazard postavili temelj in utrdili svoje ime, svoje svetišče, če hočete. Po odhodu kitarista Bobbyja Hambela, so Billy Graziadei, Evan Seinfeld in Danny Schuler nadaljevali še bolj agresivno z albumi Mata Leao, New World Disorder ali pa Uncivilization. V času, ko je propadal rap-metal, ko je vladal in zatonil nu-metal, ko so pičkasti froci začeli slediti načelom modernega metala in metalcora, so Biohazard bolj odrasli, bolj izkušeni in še bolj razkačeni posneli Kill Or Be Killed ter Means To An End. In prenehali, ko so videli, da nimajo več moči.

Leta 2008 se je v bend, po tem, ko se je najprej pomiril z Evanom Seinfeldom, v bend vrnil Bobby Hambel. Kot boste lahko videli ali brali v neštetih (video in drugih) intervjujih, so Biohazard obudili klasično postavo, prepotovali ves svet in dobili svež zagon in moč.

Nastal je album Reborn In Defiance, ki izide 20. januarja pri založbi Nuclear Blast, Biohazard pa boste ta mesec že lahko videli na Persistence turneji skupaj s Terror in legendarnimi Suicidal Tendencies.

Ironično je to, da je to prvi album po 19 letih, ki ponovno predstavlja klasično in najbolj znano postavo te skupine iz Brooklyna v New Yorku, ZDA in hkrati zadnji album te postave, saj jo je pol leta nazaj zapustil ustanovni član, basist/vokalist Evan Seinfeld.

O tem, zakaj so Biohazard ''survivorji'', sem se pogovarjal s kitaristom/tekstopiscem/drugim vokalistom, Billyjem Graziadeijem.
 

Ivan Cepanec: Hej Billy, kako si?
Billy Graziadei: Hej tudi tebi. Počutim se odlično. Nahajam se v studiju, ustvarjam novo glasbo.
 

IC: Vem, da tole temo najraje obdelaš kar na začetku – kaj se je pravzaprav zgodilo z Evanom, zakaj je zapustil Biohazard, ali ste to pričakovali?
BG: Evan je zapustil Biohazard iz osebnih razlogov in ker to spoštujem, bi mi bilo kul, če ostaneva pri tem. Vsekakor mu ničesar ne zamerim, saj je zapustil bend po tem, ko smo posneli album in mu osebno želim veliko sreče in uspeha še naprej. Seveda si želim, da bi še danes bil z nami, a se je odločil slediti svojim željam, kar cenim in spoštujem. Nimam mu kaj za zameriti, saj smo skupaj posneli album in to v klasični Biohazard postavi. Zaradi tega seveda nimam niti malo grenkega okusa, ko pomislim na novi album, ki se mi zdi fenomenalen in gotovo eden najboljših, kar smo jih posneli do zdaj. Na albumu smo delali res trdo, pesmi so fantastične in komaj čakam, da jih bomo igrali v živo. (Evan nadaljuje svojo kariero z bendom Attika 7, razlogov za odhod pa še zdaj ni nikjer komentiral. V drugih intervjujih je Billy  razkril le-to, da folk (očitno) ve, da Evan gre skozi ''težko obdobje'', ki pa ni nikjer natančneje opredeljeno.  – op. I. C.)
 

IC: Kot njegova zamenjava je nastopal Scott Roberts, ki je z vami že igral na albumu Kill Or Be Killed. Trenutno pa bojda še iščete uradnega naslednika Evana Seinfelda. Kako to, da niste obdržali Scotta?
BG: Trenutno še nismo našli zamenjave zanj. Scott pa je dejansko še vedno v bendu.
 

IC: Kakšen pa je njegov status? Je zdaj vaš uradni član?
BG: Hmm, njegov status v Biohazard še ni potrjen, tako da ne morem govoriti o njem kot uradnem članu. Lahko rečem, da je stvar malce zapletena, hehe, a ne preveč. (v času, ko je nastal intervju – torej, par tednov nazaj, Scottov status še ni bil urejen. Nekaj dni nazaj pa so objavili, da je Scott uradno postal njihov basist/vokalist. – op. I. C.) Moraš vedeti, da Biohazard ni kot nekakšen stroj, v katerem se kar tako nadomeščajo deli. Gre za dejansko živ organizem, ki deluje strastno in odločeno, tako da tudi odločitve tukaj niso hladno kalkulirane, ampak predvsem izhajajo iz srca. Dejstvo pa je, da je Scott moj stari in izredno dober prijatelj, pa tudi že prej je igral z nami. Prvenstveno je kitarist, ampak se odlično obnese tudi kot basist. Njegov vokal je drugačen od mojega, kar je zelo pomembno, saj je pri nas karakteristično, da se v Biohazard izmenjujeta oba vokala – moj svetlejši in njegov temnejši, tako kot sva to počela z Evanom, ko je bil še z nami.  Evana ni moč nadomestiti – je velik človek z ''veliko'' osebnostjo, Scott pa je pač Scott in ne Evan. Kot takega smo ga sprejeli in kot takega ga z velikim veseljem jemljemo s seboj na turnejo. Lahko pa rečemo temu, da gre za novo ero Biohazardov. Tole je Biohazard 2011!
 

IC: Ali je album nastajal na vaši ''reunion'' turneji ob 20-ti obletnici ustanovitve benda ali pa ste ga morda posneli po tem, ko ste se vrnili?
BG: Album je definitivno nastajal med turnejo in zato mislim, da je izpadel tak, kot je izpadel. Nismo se vsedli in si vzeli čas za predah od turnej. Ne! Dejansko smo šli na turnejo, se vrnili in šli v studio, čez dva tedna spet šli na pot, potem pa spet nazaj v studio itd. Zato je na plošči ves čas prisotna ta ''live'' energija, po kateri smo Biohazard tako znani. Tako je bilo tudi s ploščama Urban Discipline in State Of The World Adress. Marsikdo tega ne ve, a pesmi iz teh albumov smo v veliki večini igrali v živo še preden smo šli v studio. In tudi tokrat so ''live'' situacije vplivale na nastanek, urejanje pesmi. Na zadnji turneji smo v živo že igrali dve novi pesmi in prav spominjam se, kako jih je folk dajal na YouTube, mi pa smo jih v zaodrju vsak dan preurejali v skladu s tem, kaj smo v njih čutili, ko smo jih igrali v živo. Zato se posnetki na YT med sabo občasno precej razlikujejo, hehe.
 

IC: OK, kje pa ste dobili inspiracijo za poimenovanje plošče Reborn In Defiance?
BG: Mislim, da naslov govori sam zase in se nanaša na to, kar se dogaja po svetu. Ljudje vstajajo proti tiranom in jim rečejo ''Jebite se! Tega več ne bomo prenašali!'' Gre za pomembne spremembe in to obožujem, zdi se mi res zakon! Vendar pa pomeni tudi preporod Biohazard. Marsikdo nas je odpisal in zato se lahko v naslovu najdemo tudi sami. Verjamem pa, da se marsikdo lahko najde v naslovu, interpretacij je seveda ogromno – odvisno od vsakega posameznika posebej, pač.
 

IC: Če ga primerjaš s prejšnjimi albumi – se ti zdi, da se bolj naslanja na prve albume ali pa na zadnje albume? Ali pa zajema kar celotno obdobje?
BG: Reborn In Defiance definitivno zajema vse, kar ljubim pri Biohazard. Od melodije do ''heaviness'', od hitrosti do ''groova'', od počasnih, umazanih do res brutalnih delov. To je perfektna predstavitev tega, kar predstavljamo Biohazard v letu 2011, pa čeprav album izide šele januarja 2012, hehe. (izide čez natanko 3 dni – op. I. C.) Vesel sem zaradi trdega dela, ki smo ga vložili in ponosen na rezultat, ki ga predstavlja album Reborn In Defiance.
 

IC: V premislek – v ZDA imate trenutno zelo aktualno ''okupacijsko'' gibanje. Ali se ti zdi, da bi sam album lahko postal himna tega gibanja in s tem na nek način postal tarča sil, ki skušajo takšno gibanje uničiti oz. ga onemogočiti?
BG: Ne, dejansko nisem pomislil na kaj takega. Ustvarjamo glasbo, ki je proizvod našega okolja in v njej se najde nekaj, kar se je zgodilo včeraj, kar se dogaja danes – to vpliva na glasbo, ki jo ustvarjamo. Kar se zgodi po tem, je nekaj, na kar mi nimamo vpliva in tega ne moremo kontrolirati. Kar je, pač je. Naj ti dam primer – nekoč nam je podjetje Pepsi ponudilo snemanje reklame. Rekli smo ''Ne.'' Vemo, da bi s tem lahko zaslužili veliko denarja, res veliko denarja, ampak zdelo se nam je pomembneje, da obdržimo našo integriteto nedotaknjeno. Nismo se hoteli prodati – Biohazard nikoli nismo ničesar počeli zaradi denarja (še posebej v teh časih, ko res ni denarja). Zato je pomembno, da je naša integriteta nedotaknjena in da smo ponosni nase, zaradi česar ponoči spimo mirno.
 

IC: To pa je nekaj, kar je res treba spoštovati. No, vem pa tudi, da prihajaš iz precej težkega in nevarnega okolja, Brooklyna v New Yorku, ZDA. Kako se ti zdi, da se je spremenil Brooklyn ali pa ostala mesta v ZDA, ki si jih obiskal v svoji karieri? Je bilo težje, ko si bil mlajši, ali pa je težje zdaj?
BG: Danes je precej lažje. Starejši kot si, več izkušenj imaš. Brez težav lahko trdim, da sem ''survivor''. Doživel sem toliko norih zadev, da imam več kot dovolj izkušenj. In rezultat le-teh sem človek, kot sem danes. Svet je težek plac, a kljub temu menim, da je v marsikaterem pogledu lažje kot nekoč.
 

IC: Če malce zavijem iz teme – ne smemo pozabiti, da ste Biohazard vedno imeli tudi razne goste na svojih albumih – od Senn Doga do Sepulture do Slipknot do Pantere itd. Ali imate na novem albumu tudi kakšne nove goste?
BG: Imamo, a ne bom razkril, za koga (vse) gre. Ostanite pozorni!
 

IC: Biohazard pa ste tudi igrali z različnimi skupinami in seveda spoznali ogromno ljudi, znanih obrazov na sceni. Kaj meniš o pokojnem Petru Steelu (Type O Negative, Carnivore), Ronnieju Jamesu Diu (Rainbow, Dio, Black Sabbath, Heaven And Hell) ali pa Paulu Grayu (Slipknot)? Bi izpostavil kakšno misel?
BG: Najnovejšo ploščo smo posvetili Petru Steelu, ki je bil naš dolgoletni prijatelj in pomemben vpliv. Med drugim so Carnivore vplivali na nastanek Biohazard, Steele pa nas je celo poimenoval Biohazard. On je bil res super tip. Dia žal nisem spoznal, Paula pa sem seveda spoznal na turnejah. Nekateri ljudje pač živijo hitro in umirajo mladi, če se lahko tako izrazim, žal pa je v našem življenju tudi tako, da se več poslavljamo od prijateljev, kot pa jih pozdravljamo ob ponovnem snidenju. Jemljem si v čast, da sem imel priložnost spoznati vse omenjene in druge ljudi, ki jih danes morda ni več z nami ali pa tiste, ki so še z nami in mi prijateljstvo z njimi bogati življenje.
 

IC: Kakšni pa so plani za Biohazard?
Čaka nas turneja s Suicidal Tendencies, v sklopu katere žal ne bomo prišli do Slovenije, ki mi je res všeč. Vam najbližje se bomo – če se ne motim – ustavili na Dunaju. Album bo izšel januarja pri založbi Nuclear Blast, tako da ga ne izpustite, hkrati pa vam garantiram, da bo že nekaj mesecev po izidu tega albuma nared material za novo ploščo. Upam pa, da se vidimo na kakšnem koncertu in seveda – hvala vsem vam za vso podporo nekoč in danes. Biohazard to res cenimo in smo vam hvaležni globoko iz naših src! Respect!

 

twitter facebook